Encuentro / Trobada de Bola de Drac en València

El passat dissabte vam poder assistir a un acte que, per fi, reconciliava els otakus valencians amb les seues arrels.

Artículo emitido en dual: Versión en castellano en este enlace

[2013.11.27_22.26.51]

Com ja us vam anunciar el passat dimecres, dissabte es va celebrar, en el marc del 12é Saló del Manga de València, una trobada amb els actors del doblatge valencià de Bola de Drac. Esta trobada, que ve donada malauradament pel tancament de RTVV, és la culminació de la tasca de molts anys d’investigació i lluita d’un grup de joves per reivindicar el doblatge valencià de Bola de Drac. Estos joves estan al darrere de la campanya “Volem que torne Bola de Drac a Canal 9 ja” i vam tindre el plaer de parlar amb Álvaro i Antoni en una entrevista que podeu vore ací a Portal Otaku junt amb el reportatge de l’acte.

L’acte, previst per les sis de la vesprada, va començar més tard del previst a causa del retard acumulat per la resta d’activitats realitzades durant el dia en la sala de conferències del Saló. En esta trobada es van donar cita, a més dels responsables de l’acte, Francesc Fenollosa (veu del Geni Tortuga i director de doblatge), Mari Giner (veu de Goku i Gohan), Xus Romero (veu de Krillin), Francesc Anyó (veu de Vegeta), Julia Sorli (veu de Lunch) i Vicent Quintana (Narrador). La presentació va còrrer a càrrec de Ricardo Jordán (Xoni en el contenidor infantil Alababalà).

Bola de Drac Z captionA la sala no va quedar ni un seient lliure i, mentre Antoni lluitava contra els problemes tècnics, Ricardo Jordán va començar a parlar de Bola de Drac. Una vegada solucionats estos problemes, Antoni ens va introduir el tema de la xarrada i ens va recordar la repercussió que va tindre la sèrie fent que, entre d’altres coses, Canal 9 assolira audiències per damunt del 50% de share amb l’emissió de Bola de Drac o que fora la primera de les televisions autonòmiques que anara directament al Japó a comprar els drets de la sèrie.

També, però, ens va recordar el pitjor moment de les aventures de Goku, quan la sèrie fou cancel·lada per pressions d’unes associacions de pares que no tenien cap problema amb l’emissió, en el mateix horari, de corregudes de bous o l’emissió, uns anys després, de programes indignes per una televisió pública com Tómbola. I vam poder vore els últims minuts de Bola de Drac emesos per Canal 9 que, per si fora poc, deixaven els espectadors esperant que començara el 25é Torneig de les Arts Marcials, ja que l’últim capítol emés fou el número 213.

Kid_GokuPer sort per a nosaltres, vora vint anys després, vam poder gaudir en directe d’aquell combat que tant esperàvem, encara que soles fora auditivament, amb Goku i Vegeta en el ring, Krillin, Lunch i el Geni Tortuga mirant-ho des del públic i amb Ricardo Jordán substituint el presentador del Torneig de les Arts Marcials.

Després d’esta actuació, va començar una taula redona on els assistents van poder fer les seues preguntes i on vam descobrir moltes coses al voltant del doblatge de la sèrie. Vam poder conéixer, per exemple, perquè els DVDs de les sèries emeses a TVV no tenen la banda d’àudio en valencià, i és perquè, mentre TV3, ETB o TVG cedien gratuïtament o a un preu baix els seus doblatges per fomentar la llengua, en Canal 9 es demanaven xifres fora de l’abast de les distribuïdores.

Els assistents preguntaren també sobre la manera de doblar les sèries i a quins altres personatges havien doblat els actors allí presents. Els actors comentaren també diverses anècdotes personals relacionades amb la sèrie, com ara quan Mari Giner va contar com cada dia rebia telefonades de xiquets que volien parlar amb Son Goku.

Antoni i Álvaro van parlar de la lluita que han mantingut amb el departament de marketing de TVV per aconseguir els àudios del doblatge de manera legal, inclosos aquells que no es van aplegar a emetre i com, ara, han aconseguit recuperar l’àudio de la pel·lícula La guerra del foc, a més del projecte que volen portar avant de demanar a Selecta que es faça un doblatge valencià de l’última pel·lícula que han adquirit de Bola de Drac. L’acte acabà amb un taller de doblatge dirigit per Francesc Fenollosa.

Bola de Drac Dvd BoxEn poc més d’una hora van passar tantes coses, que m’és impossible recordar-les totes, l’únic que puc dir és que fou un acte emocionant que, lamentablement, arriba tard. I arriba tard per culpa de tots nosaltres, els otakus valencians no hem fet res per recuperar esta pedra fundacional de la nostra afició que és Bola de Drac. Els otakus valencians som, possiblement, els pitjors otakus del món. A França tenen Albator (el Capità Harlock) com una icona, la iconografia dels otakus italians és tan àmplia que deixa la catòlica en bolquers, els catalans es van tirar anys reclamant la tornada de Bola de Drac en català, i nosaltres?

Mentre a Catalunya porten més d’una dècada rescatant l’anime emés per TVC a través de grups com Animelliure i la pressió a les editores i han aconseguit recuperar-ne quasi la totalitat, ací no va ser fins fa uns pocs anys que els xics d’Anime en Valencià (actualment inactius) van començar a recuperar de manera organitzada el nostre patrimoni otaku. Fins llavors, solament xicotetes iniciatives a títol individual havien permés que quedara alguna memòria dels doblatges valencians d’anime. Mentre a llocs tan diferents com Estats Units o Catalunya tenen el seu star system d’actors de doblatge, ací, de no ser per gent com Álvaro i Antoni, no sabríem ni qui va donar veu a l’anime més exitós de la nostra història.

Gràcies a la tasca d’estos xics hem vist que els otakus valencians som un reflex pur del que és la societat valenciana: nosaltres volem assolir uns objectius i hi ha coses que volem canviar, però això ja ho farà un altre. No senyor. Ja s’ha acabat l’esperar que els demés facen per nosaltres, ha arribat el moment d’actuar. Ara crec que hem aplegat a eixe punt de ser, d’una vegada per totes, un fandom “normal” i conéixer la nostra història, reivindicar-la i lluitar perquè no s’ature. Serem capaços?

2 comentarios sobre “Encuentro / Trobada de Bola de Drac en València

 • el 30 noviembre, 2013 a las 17:30
  Permalink

  Hola.
  Soy el actor que dobló entre otros a Freezer, y nadie ha tenido la «amabilidad» de invitarme a éste acto. He visto el video y veo que falta mucha gente entre otros Marti Pich. ¿tampoco le invitaron?
  Me gustaría que e informarais como conseguir los capítulos de Bola de Draz Z.
  Un saludo.

  Respuesta
 • el 2 diciembre, 2013 a las 10:11
  Permalink

  Hola Jose Luis.
  Desde Portal Otaku sentimos mucho que no hayas asistido al evento. Estoy segura de que los chicos organizadores de este acto hubieran estado encantados de haberte invitado pero, según nos comentaron, faltó mucha gente por asistir debido a que no tuvieron forma de conseguir contactar con muchos de vosotros. Me han dicho que te pongas en contacto con ellos mediante Facebook en el grupo «Volem que torne Bola de Drac a Canal 9 ya!!!» o mediante el correo electronico boladedracvalenciano@gmail.com.

  Un saludo.

  Respuesta

Deja un comentario